gummy-bear-shaped-breast-implant

Anatomiska bröstimplantat skiljer sig från runda bröstimplantat genom att de mer bär formen av ett naturligt bröst. Detta innebär att de är något avlånga till sin utformning och har en större del fyllning nedtill än upptill. På så sätt är implantaten tänkta att skapa ett mer naturligt utseende. De anatomiska implantaten togs initialt fram för att användas till att rekonstruera och bygga upp bröst som skadats till följd av en sjukdom eller olycka.

Anatomiska implantat togs från början fram för att användas vid bröstrekonstruktioner hos kvinnor som förlorat ett bröst. De visade sig dock ha egenskaper som snabbt gjorde att de fick en plats även inom den estetiska kirurgin. Där har de visat sig mycket användbara för patienter med lite eller ingen egen bröstvävnad.

Eftersom ett anatomiskt bröstimplantat har en mer naturlig form än ett runt implantat kan det kännas som en enkel logik att ett sådant implantat också borde ge de bästa och mest naturliga resultaten. Riktigt så enkelt är det dock inte. Anatomiska implantat har även vissa specifika nackdelar. Till dessa hör att de är dyrare än runda implantat.

Till följd av sin utformning har de anatomiska bröstimplantaten uppvisat en tendens att rotera. När detta sker uppkommer ett onaturligt utseende som måste korrigeras genom ytterligare kirurgi.

Risken för rotation förknippas ofta med hur vävnadsfickan för implantatet utformas under bröstoperationen.

För att minska risken för rotation tillverkas endast anatomiska implantat med en texturerad (sandpappersliknande) yta för att de skall läka fast i och fixeras av de omgivande vävnaderna. Detta innebär i sig en inskränkning i patientens och kirurgens valmöjligheter.

Utöver risken för rotation menar vissa plastikkirurger även att det inte spelar någon roll om man använder runda eller droppformade implantat då alla bröstimplantat oavsett ursprungsform ändå blir runda till följd av inläkningsprocessen. De anatomiska implantaten ger enligt deras åsikt därför inte ett bättre långtidsresultat än de runda.

Andra specialister menar att ett runt implantat ändå får en anatomisk form när patienten står upp eftersom dess innehåll då sjunker ned mot botten och att det även ger ett mer naturligt intryck när patienten ligger på rygg.

aae8e0202ec18696be3746d2699636f8

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.