De flesta utav er kanske inte vet att nu i April är det Rosacea Awereness Month, ta dig några minuter och läs inlägget.

Rosacea kallas ibland felaktigt för vuxenakne, drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en långvarig hudsjukdom som engagerar de centrala delarna av ansiktet såsom pannan, näsan, kinderna och hakan med rodnader, knottror och varblåsor fast utan bakterier.

Tillståndet liknar den välkända tonårsaknen, men skiljer sig från denna på flera viktiga punkter. Både akne och rosacea innehåller inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland med varblåsor. Rosacea saknar dock de pormaskar som oftast finns vid akne. Vid akne inflammeras denna talgpropp och bildar en ”finne”. Vid rosacea uppstår inflammationen i porer utan att dessa först har täppts till. En ”finneliknande” knottra eller liten varböld bildas. Dessutom drabbas i första hand de centrala delarna av ansiktet vid rosacea, medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på bröst och rygg.

Varför och hur sjukdomen uppkommer är ännu oklart. Rosacea är, hur som helst, en inflammatorisk hudsjukdom, som inte beror på bakterier. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen. Liksom vid akne, så sitter även finnarna vid rosacea på platsen för talgkörtlarna/hårsäckarna. Rosacea är vanligare hos personer som har lätt för att rodna av värme och stress. Sol och solskadad hud är utan tvivel viktiga riskfaktorer och rosacea är också vanligare hos ljushyade personer. Olika grader av ärftlighet kan ligga bakom sjukdomen.

Endast en mindre andel av de med rosacea söker läkare för sjukdomen. Det finns två typer av moderna receptbelagda utvärtes medel mot rosacea. Dels preparatet Finacea, som innehåller samma substans azelainsyra som aknemedlet Skinoren, men i lite annorlunda koncentration och beredningsform, dels krämer som innehåller antibiotikat metrondiazol (Rosazol, Rozex). Hjälper inte någon av dessa brukar man behandla med antibiotika i tablettform, så kallade tetracykliner, i minst några veckor.

Svåra former av rosacea kan också i enstaka fall behandlas av hudspecialist med läkemedlet Roaccutan. Detta preparat kan helt bota akne, men tyvärr bara tillfälligt ta bort symtomen vid rosacea.

o-ROSACEA-MAKEUP-facebook

 

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.