Hårborttagning med laser kan vara en av de mest effektiva metoderna för att permanent reducera oönskad hårväxt i utvalda områden – förutsatt att den utförs rätt. Laserbehandlingar har på senare tid till följd av den snabba tekniska utvecklingen blivit mycket populära. För att lära dig mer om hur laser fungerar. Exakt hur effektiv en hårborttagning med laser är beror bla på dessa faktorer: Patientens hudfärg, Patientens hårfärg, Behandlarens kunskap och Vilken laserutrustning som används.

För att du skall bli nöjd räcker det alltså inte att gå till en klinik som erbjuder ”hårlaser”. Du måste veta lite mer än så för att fatta rätt beslut. Innan man kan förstå hur hårborttagning med laser fungerar bör man känna till hur hårväxt äger rum. Alla kroppens hårstrån produceras i en hårsäck som finns i hudens mellanskikt, den s.k. läderhuden. Varje hårsäck har ett program som styr hur mycket och vilken typ av hår den producerar. Alla hårsäckar producerar hår i cykler av tillväxt och inaktivitet, eller produktionsfas och vilofas om man så vill. Målet med en hårborttagning är att förstöra de hårsäckar som producerar oönskat hår. LaserHairRemoval3

Hårborttagning med laser fungerar genom att laserns ljus passerar genom huden och omvandlas till värme när den träffar det mörkare hårstrået.

Ju ljusare en hud är desto mer av laserljusets energi släpper den igenom. Det fungerar på samma sätt som när solens strålar träffar en ljus yta och lämnar den sval medan en mörk yta blir brännhet.

Ju mörkare ett hårstrå är desto mer av laserljusets energi omvandlas till värme. Med andra ord är det mycket lättare att behandla tjocka mörka hårstrån än tunna ljusa.

Ovanstående mekanismer innebär att tjocka mörka hårstrån på ljus hud är enkla att behandla med laser medan tunna, ljusa hårstrån i mörk hud är betydligt svårare. IPL_Machine

Hår på ljus hud behandlas alltid bäst med Alexandritelaser. Den är effektiv mot både tunna och tjocka hårstrån. Man räknar med upp till 80-90% permanent hårreduktion efter 6 behGMaxPro-300x297andlingar med Alexandritelaser när man har ljus hud och mörka hårstrån.

Diodlaser är en bra ”all-round” laser. Den fungerar bra på allt ifrån ljus till relativt mörk hud (hudtyp 5 som till exempel kan ses hos personer från Indien). Nackdelen är att den ofta har problem med att ta bort de allra tunnaste hårstråna.

När det gäller riktigt mörk hud är det endast Nd:YAG laser som gäller. Troligen för att laserljuset tränger ned och påverkar blodkärlen som förser hårsäckarna med näring utan att absorberas speciellt mycket av pigmentet i huden. Normalt behövs det något flera behandlingar när man använder Nd:YAG laser än med Alexandrite- eller Diodlasrar.

Kom ihåg att alltid söka er till seriösa Kliniker…

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.