Hudbristningar, bristningar, strechmarks eller striae som de kallas inom medicinen är alla olika benämningar på samma symptom; rödaktiga och vita bristningar i huden.

Hudbristningar uppkommer när huden tänjs ut underifrån och samtidigt, p.g.a. inre hormonförändringar eller läkemedelsanvändning, utsätts för ökade mängder kortikosteroider. Då uppkommer rödblå eller violetta sträckmärken i hudytan som senare vitnar.

Nytillkomna rödaktiga bristningar kallas för striae rubra, efter en tid bildas ärrvävnad och bristningarna vitnar, de kallas då striae alba.

Exakt vad hudbristningar beror på är inte vetenskapligt fastställt. Man vet dock att det har att göra med två faktorer; tillväxt och hormoner. Striae är därför vanligast förknippat med graviditet, övervikt och pubertet.

stretchmarks

Striae kan även uppkomma vid vissa sjukdomstillstånd eller som en bieffekt till läkemedelsbruk. När det gäller läkemedelsbruk förekommer bristningar både efter lokalt bruk av starka kortisonpreparat på huden, vid till exempel eksem, men även efter bruk av kortisontabletter.

Hudbristningar förekommer även i kroppsbyggarmiljöer och har då ofta en koppling till användande av anabola steroider.

En av de grupper som uttrycker störst besvär av hudbristningar är kvinnor som efter graviditet fått mycket bristningar i områdena bröst, mage, höfter, rygg, rumpa och lår. Kopplingen till tillväxtzoner är därmed tydlig.

Det finns många teorier om vad man kan göra för att förebygga hudbristningar. Tyvärr finns det dock inga metoder med 100% vetenskapligt bevisad effekt.

Eftersom det finns en tydlig koppling mellan volymökning och bristningar bör man dock först och främst försöka begränsa hastig viktuppgång. Till detta hör en hälsosam livsstil i fråga om kost, vätska och motion.

Den metod som har bäst dokumenterad effekt i att förebygga bristningar är bruk av vitamin A-kräm. Tyvärr är förbättringarna även efter denna behandling mycket begränsade.

Man kan förbättra men inte ta bort hudbristningar
Tyvärr kan man inte helt ta bort hudbristningar. Det finns dock ett antal olika behandlingar som kan reducera dem i fråga om storlek och hur synliga de är. Resultaten kan innebära betydande förbättringar av störande bristningar.

Vilken behandling som är bäst i det enskilda fallet är svårt att svara på. Det beror på hur mycket bristningar man har, hur de ser ut samt vad man har för förutsättningar och mål. Det första steget mot en lyckad behandling är därför att informera sig väl.

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.