Har du koll på vilken hudtyp du har?

FET HY

Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Det finns många olika faktorer som detta kan bero på men de vanligaste orsakerna är: hormonellt betingat, ärftligt eller att man använder fel hudvårdsprodukter som även kan förvärra tillstånden avsevärt. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt; stora vidgade porer, finnar, glansighet, oljig hudyta. Både pormaskar och finnar kan förekomma.

BLANDAD HY

Blandad hy är den hudtyp som är vanligast. En bland hy kan vara på flera olika sätt men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i ansiktet. Den vanligaste varianten av blandhy är fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka. Huden på kinderna är då oftast normal eller torr.

TORR HY

En torr hy har en brist på både fukt och fett. Huden kan vara lite till mycket fjällig och sträv på hudytan och detta är just pga. otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. Torr hy är finporig, dvs. porerna är mycket små och knappt synliga. Efter ansiktsrengöring känns den torra huden stram och det kan i vissa fall börja klia.

NORMAL HY

Normal hy är inte den vanligaste hudtypen som många tror, det är bland hy som är vanligast. Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan helt enkelt väl balanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer.

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.