En kemisk peeling är inte namnet på en behandling, utan ett samlingsnamn för många olika behandlingsformer. Med hjälp av olika syror som appliceras på huden, exempelvis TCA och AHA, får huden ett litet lyft i och med att det yttersta hudlagret avlägsnas. I samband med att de döda hudcellerna avlägsnas stimuleras samtidigt nybildningen av hudceller. Ju äldre man blir, desto långsammare förnyas cellerna. Det man vill uppnå med en kemisk peeling är en förbättring samt ”föryngring” av huden. En kemisk peeling kan utföras på ansikte, hals, nacke, bröst, händer samt armar och ben.

Vad kan man förvänta sig för resultat av en kemisk peel?

Beroende på om man bestämmer sig för flera svagare peels eller om man bestämmer sig för en stark exempelvis Blue Peel från Obagi kan man också förvänta sig olika läkningsperioder samt resultat.Indikationer för kemisk peel kan vara acnehud,pigmenteringar,grov hud ,ärr smart fina linjer och rynkor.

Lätt kemisk peel..

En lätt kemisk peel jobbar bara på det översta hudlagret (epidemis) dessa peeler kan vara    alfrahydroxisyror såsom glykolsyra och mjölksyra samt betahydroxisyra (salicylsyra). Alla dessa substanser kan vara mildare peeler beroende på styrka samt pH-värde,dessa behandlingar kan upprepas  en gång per vecka i upp till fyra till sex veckor för att uppnå önskat resultat.Huden som mår bra av dessa typ av peelingar är exempelvis yttorr hud,acnehud samt en hud som behöver lyster .

 

Medium stark peel…

En medium stark peel jobbar på översta hudlagret(epidemis) men också på den övre delen av mellersta hudlagret (Dermis) .Dessa peelingar har lite längre ”down time” och kan medföra rodnad, flagnande hud och så kallad frosting.Den medium starka peelingen lämpar sig bäst för en grovt solskadad hud ,acneärr,linjer ,rynkor samt grovporig hud . Tca (trikloättiksyra) är en vanlig medium stark peel.En sådan peel kan man upprepa 1-3 ggr per år beroende på vad man har för behov.

Chemical_Peels_At_Home111

 

Starka/djupa peel..

En riktigt stark peel kan tränga ner till det undre dermala lagret av huden, detta i sin tur ger kan ge längre ”downtime” än svagare peels och det kräver då att patienten har mer motivation för att kunna stå ut med biverkningar och obehag under både behandlingen samt i eftervården.De starka pejlingar som används utföres utav Läkare och ges då oftast med smärtlindring och sedering av lugnande mediciner.Tca och Fenol är exempel på starka djupa kemiska peels , en väldigt säker och kontrollerad stark Tca peel är Obagi Blue peel som blir blå vid applicering och ändrar färg ju djupare den går och på så sätt så minimeras riskerna för felbehandling .Vi peel är en annan peel som är sammansatt utav Fenol,Tca,Salicylsyra och A-vitamin.De här typer utav behandlingar gör man oftast 1 gång och vilar därefter huden 6-12 månader innan man ger sig på en till behandling.

Före och efter bild Vi peel.

Larg6_12_2009Melanage-Peel

 

Före och efter bild Obagi blue peel.

activefxbas9

 

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.