Har du tankar på plastikkirurgi? Du är inte ensam. Enligt American Society of Plastic Surgeons utfördes det 14,6 miljoner kosmetiska plastikkirurgiska ingrepp 2013 (den senaste statistiken som finns). 91 procent av dessa operationer utfördes på kvinnor. Men utöver de blodiga bilderna och blåmärkena, hur är det med andra små detaljer som du aldrig får höra om? Upp-och nedgångar från post-op återhämtning till nya kropps resultat i flera dagar, veckor och timmar. Efter en bukplastik, bröstimplantat kirurgi eller näsplastik. Här kommer ett inlägg med olika läkare och patienter, där du får reda på vad det innebär, vad det kommer att kosta dig och vad som väntar dig efteråt.

Bröstreduktion/ Bröstförminskning

Operationen: Det finns flera olika metoder för att genomföra en bröstförminskning men vanligast är att man lägger ett snitt från bröstvårtan rakt ner och sedan längs med vecket under brösten, ett såkallat ankar- eller T-snitt.
Genomsnittspris: 35.000 kr -55.000 kr
Procedur: 2-5 timmar 79b5acd02b5711f9831d206acbe90c64
Återhämtningstid: 4-6 veckor

The wow: Kvinnor som väljer en bröstförminskning längtar till deras nya mindre kupstolekar med ett liv utan ryggsmärtor. “Jag är så glad att jag verkligen gjorde detta, varje gångs jag ser mig själv i spegeln kan jag inte förstå hur mycket mindre jag ser ut och min kroniska ryggsmärta har redan försvunnit” Säger en kvinna som gick från en J kupa till en C kupa. Detta är en fras som upprepas om och om av kvinnor som kommer på sina återbesök efter ca 4-6 veckor.

The aow: Även om du gör operationen av medicinska skäl vill du ha ett bra kosmetiskt resultat. Detta brukar vara viktigt då brösten är en stor del av kvinnligheten. Däremot finns det alltid en risk med ett ingrepp – att det inte ser ut så som du hade tänkt dig att det skulle göra, även fast ändamålet är korrekt: Att du har fått mindre bröst. Exempelvis en komplikation kan vara att efter en bröstförminskning kan brösten till en viss del få olika form och/eller storlek. Bröstvårtornas placering kan också se något asymmetriska ut. ”Så mitt högra bröst läkte snabbare än min vänstra, därav är mitt högra bröst mjukare och tar en egen form, medan min vänstra sida är fortfarande hårdare och mer implantat-ish” säger en annan patient under ett återbesök.

Bröstförstoring

Operationen: Bröstimplantat är ett av de mest populära plastikkirurgiska ingreppen som utförs idag. Brösten kan vara naturligt små, eller så kan de ha blivit ”tomma” efter graviditeten… Man kan även utföra det här ingreppet med egen fettinjektion, vilket är lite begränsat för med fettinjektion kan man inte få lika större bröst som ett implantat.
Genomsnittspris: 35.000 kr- 65.000 kr
Procedur: 2-5 timmarbröstimplantat
Återhämtningstid: Ca 1 vecka dock kan man vara ömmen och svullen upp till 2-3 veckor

The wow: Kvinnor som en gång var osäkra om formen eller storleken på sina bröst säger att bröstförstoring var väl värd smärtan. ”Nu passar dem i behåar och ser fantastiska ut i kläder, min man älskar dem!” säger en kvinna under ett återbesök. Andra tycker att dem har ett bredare utbud i underkläders avdelningen. ”Nu har jag så många behåar. Jag älskar det!” tillägger en annan patient ”Jag ÄLSKAR att ha större och piggare bröst, och att dem ser jämnare ut än tidigare.” säger en patient.

The aow: Igen är det bröstvårtorna som ställer till det. ”Jag har mycket torra, känsliga bröstvårtor, dock så har fått höra att återfukta dem ofta, jag antar att det är vad som händer när din hud blir utsträckt sådär” säger en patient. ”Allt verkar bra med brösten, mitt enda problem med dem är domningar jag har fått från mitt snitt under bröstet, känns lite pirrigt när jag rör de.

Buttlift

Operationen: Fettransplantation från olika delar av kroppen till skinkorna för att öka både form och stolek. Ibland kan man få göra en ytterlig fettsugning runt baksidan för att förbättra kontureringen och utseendet.
Genomsnittligtpris: fr. 45.000 krplastic-surgery-03-lipectomy
Procedur: 2-5 timmar
Återhämtningstid: 10-15 dagar fullt återställs ca 4-6 veckor

The wow: Medans fokus i denna operation är på baksidan, säger kvinnor att den extra fettsugningen verkligen förvandlar formen på hela kroppen. ”Om du vill ha höfter skulle jag ärligt säga, se till att få en fylligare rumpa ser ut som att jag har höfter nu. Coca cola form verkligen, det är häftigt,” säger en lycklig patienten. En annan patient säger ”Min rumpa var täckt av celluliter förr och nu finns det ingen!”

The aow: Detta kan tänkas vara ganska självklart men tänk på att du inte kommer kunna sitta ner ordentligt på ca 10-15 dagar efter ingreppet. ”Jag är så trött på att ligga i sängen på min mage, min nacke dödar mig” klagar en patient. ”Jag sover på ett lager av kuddar för att hålla min rygg från att skada sig, mina fötter är förhöjda, mina knän är ömma” säger en annan patient. Åh ja just det glöm inte att investera i en kvinnlig pissoar, det kommer att behövas!

Ögonlocksoperation/Blepharoplasty

Operation: Tar bort överflödig, hängande hud från ögonlock eller svullna påsar och mörka ringar. Också för att skapa och framhäva ett ögonlock veck.
Gensomsnittligtpris: 15.000- 25.000kr
Procedur: 30-45 min per ögonlockplastic-surgery-04-Blepharoplasty
Återhämtningstid: Stygnborttagning efter ca 5-7 dagar efter ca 8-10 dagar kan man återgå till normala aktiviteter.

The wow: Den relativt korta återhämtningstiden och det märkbara resultat för detta ingrepp är ett stort plus för kvinnor som valt att göra ögonlocksplastik. En kvinnlig patient utvecklar: ”Mina ögon var mycket hängande och jag såg mycket trött ut, hade funderat på ögonlocksoperation i många år. Smärtan var minimal och läkningsprocessen var snabbare än jag någonsin förväntat mig. Mina ögon ser 20 år yngre. Jag borde ha gjort det här förr. ”

The aow: Jämfört med andra stora ingrepp kan detta verka mindre allvarligt, en patient ska inte anta att några problem uppstår men som med alla kirurgiska ingrepp finns det alltid en chans att potentiella risker och biverkningar. Ögonlocken kan kännas stramande och ömma då bedövningen avtar.

Facelift/ Rhytidoplasty

Operationen: Man tar bort hud och stramar åt slappheten i ansiktet såsom käkar, reducerar rynkor, fina linjer och djupa veck från pannan ner till nacken. plastic-surgery-05-Rhytidoplasty
Genomsnittligtpris: fr. 50.000kr
Procedur: 4-6 timmar
Återhämtningstid: 2-4 veckor, kan variera mycket

The wow: När svullnaden har lagt sig upprepar många kvinnor samma fras: “Jag känner mig som en ny människa”. Första veckan var den svåraste, men när jag fick börja schamponera mitt hår första gången efter operationen kände jag mig som en ny människa. Min hals var fantastik och såg ungdomlig ut igen. En annan patient berättar att “Min man och min dotter båda försökte lugna mig med att jag inte behövde operationen men nu är dem överens om att resultatet är helt fantastiskt”. Denna förvandling har gett mig ett enormt självförtroende säger en annan mycket nöjd patient.

The aow: Förbered dig själv med kalla påsar av ärtor över ditt ansikte. “Mina öron fortsätter att värka och är svullna som blomkål. jag får i princip sova sittandes” säger en kvinnlig patient. En annans kirurgi rekommenderade sin patient att köra ansiktsmassage med lymfdränage i en timme en gång i veckan till önskat resultat var nått. “Jag kan rekommendera er som opererar sig att inskaffa en bra fåtölj för den lär du sitta i ett bra tag” säger en annan patient.

Läppförstoring

Operation: Läppförstoring med filers såsom Restylane eller Juvederm, tillfällig lösning. Fettransplantation eller permanent ingrepp med silikon är också möjligt.
Genomsnittligtpris: fr. 3500kr
Procedur: 30 min eller mindre för fillers, ca 2 h för fettransplantation.
Återhämtningstid: ca 1 vecka, om man har fått blåmärken.

plastic-surgery-06-Lip-AugmentationThe wow: Vissa kvinnor som injicerat läpparna ser alldeles för “gjorda” ut (ankläppar) men jag blev förvånansvärt positivt överraskad hur normal man ser ut efter en injektionsbehandling. När svullnaden la sig efter några dagar ser dem varken “gjorda” eller svullna ut säger en nöjd patient. En annan nöjd fillerspatient ”Jag kan inte säga att något är där inne. Det är galet. Jag kan röra mina läppar och dem känns det samma, jag ser ännu i spegeln ibland för att se till att det fortfarande är där och visst, det är det.”

The aow: ”Ingen förlorad känsel, inga förändringar i tal, inte ens omedelbart efter injektionen. Enda skillnaden är när man dricker ur en flaska, som en vatten eller läsk flaska, känds det roligt i början.” Öva innan du ska på middag offentligt! säger en kvinnlig patient som valt att injicera tillfällig fillers. ”Den läskigaste dagen för mig var dag tre, jag såg helt konstig och plastig ut”, säger en kvinna som i slutändan blev nöjd med hennes permanenta implantat. Fundera en extra gång innan du gör en permanent läppförstoring med exempel kroppsegetfett.

 

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.