By Östra Hamngatan Hudvård

Hudtyp & Hudtillstånd
För att köpa hudvårdsprodukter är det viktigt att du vet vad du har för hudtyp. Använder du fel produkter är risken stor att du torkar ut den, gör den känsligare eller gör den fet och oren.
För att själv kunna avgöra vilken hudtyp du har krävs det att huden är rengjord. Tvätta två gånger efter varandra men smörj inte in huden. Hur känns huden nu? Stramar det eller känns det behagligt rent? Låt det gå 2-3 timmar, känns huden annorlunda eller är det likadant som innan? Ser den glansig ut? Ta en bit hushållspapper och tryck mot huden. Hur ser det ut nu? Om pappret har blivit fläckigt av huden då har du en fet hud. Tryck pappret på flera olika ställen i ansiktet för att se om du har en blandhy. Om huden ser glansig ut men pappret förblir rent har du fuktfattig hud. Fuktfattig hud kan uppfattas som glansig just för att huden stramar och spänns ut. Om pappret blir knappt synbart fläckigt har du normal hud.

Det vanligaste är att man har en blandhy, dvs att vissa partier lämnar fläckar på pappret och andra inte. Tänk på att alla hudtyper kan bli glansiga efter en lång dag på jobbet med stress och möten, men det är först när huden är ren som du kan se vilken hudtyp du har.

östra 1

 

Normal hy:

Normal hy är mjuk och spänstig, varken för fet eller för torr utan helt enkelt väl balanserad. Man brukar säga att huden är i balans. Hudens naturliga fetter och oljor minskar med åren och gör den torrare, men detta är något du kan hjälpa till att förhindra med rätt återfuktande produkter.

Blandhy:

Blandhy är den vanligaste hudtypen. Det är en blandning mellan torr, fet och normal hud. Det vanligaste är att man är torrare om kinderna och fetare i t-zonen (panna näsa, haka). Den bästa lösningen är helt enkelt att punktbehandla där huden är fetare med talgreducerande produkter och mycket fukt till resten av ansiktet.

Torr hy:

En torr hud har brist på talgproduktion och en dålig fuktbalans. Det gör att den lätt stramar och har ett underskott av både fukt och fett. Den kan lätt fjälla och kännas matt. Det du behöver till huden är mycket fukt och näring.

Fet hy:

En fet hy har ett överskott av talgproduktion. Det gör den oren, ger större porer och gör den fet och glansig. En fet hy kan vara hormonellt betingat, ärftligt eller att man använder fel hudvårdsprodukter som även kan förvärra tillstånden avsevärt. Behandla de feta partierna med produkter för fet hud för att balansera huden. Extra viktigt med ett renande ansiktsvatten efter rengöringen som återställer pH-värdet i huden och verkar porsammandragande. Det som är positivt är att fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud.

Vi har alla en ”grundhudtyp”, men kan beroende på årstider och olika faktorer som hudvårdsprodukter, sömn, stress, kost och mediciner uppleva att vår hud förändras. Tänk på att produkten du använt i flera år kanske inte är den bästa för dig just nu! Dina behov ändras med ålder, årstidsväxlingar och inre faktorer. Med regelbundna ansiktsbehandlingar & hudanalys kan du vara säker på att få det bästa just för din huds nuvarande tillstånd.


östra 3

HUDTILLSTÅND

Förutom hudtyp så kan din hud utrycka olika saker som kan bero på olika inre & yttre faktorer. Lite förenklat kan man säga att huden påverkas av:

Hudvårdsprodukter/avsaknad av hudvårdsprodukter
Gener
Kost & inre faktorer som stress, sömn, medicinering, sjukdom, magens funktion etc.
Yttre faktorer som väder & vind, föroreningar, luftfuktighet m.m

Känslig hy:

En känslig hud ser oftast lite genomskinlig ut. Huden blir lätt irriterad och röd och har oftast ytliga och vidgade blodkärl. Personer med känslig hud upplever ofta reaktion på kryddstark mat, parfymerade produkter, värme, kyla och torr luft. Även konsumtion av kaffe, alkohol samt rökning kan förvärra tillståndet. Känslig hud med ytliga blodkärl kan bero på fler saker, men är oftast ärftligt eller kan bero på användning av fel sorts produkter. Vid behandling av känslig hud är det viktigt med högt solskyddsfaktor, lugnande produkter som inte ökar cirkulationen i huden. Nästan alla serier har speciella produkter för känslig hud. Du kan vara känslig i huden oavsett vilken hudtyp du har!

Mogen/åldrad hy:

En åldrande och mogen hud kännetecknas av att den är förslappad och eller rynkig. Fibrerna i huden (kollagenet & elastinet) har tänjts ut och du har förlorat spänsten. Hudens naturliga talgproduktion minskar och huden blir torrare. Fuktnivån sjunker. Den kan kännas grå och livlös. Huden kan ha utsatts för tidigt åldrande genom påverkan av sol, rökning, kost, avgaser och annat yttre påverkan. Mogen hud har ofta solfläckar och pigmentfläckar. En mogen hud behöver extra av allt; fukt, näring, syresättning, vitaminer och aktiva ingredienser som sätter fart på cellförnyelsen. Var noga med att inte använda för mycket på samma gång. Rådgör alltid med din Hudterapeut innan du behandlar en mogen hud.

Pigmentförändringar:

Det finns flera orsaker till varför vi får pigmentfläckar och vissa får mer än andra. Den vanligaste anledningen är att du har slarvat med att använda solskydd och utsatt huden för överdrivet solande. Du kan också få pigmentförändringar av olika hormoner i kroppen (ex P-piller och graviditet) detta kallas för melasma. För att behandla pigmentförändringar använder man produkter som ljusar upp huden och jämnar ut hudtonen. Viktigast är självklart solskyddsfaktor! Du måste ha tålamod då resultatet brukar ta några månader. Kombinera gärna med vår Elizabeth Arden PRO peeling för snabbare resultat.

Fuktfattig/yttorr hy:

Vid felbehandling av huden är det lätt att den blir fuktfattig/yttorr. Detta leder till att huden har svårare att ta upp aktiva ämnen i dina hudvårdsprodukter. En yttorr & mogen hud leder till fler torrhetsrynkor och en fuktfattig acnehud leder ofta till igentäppta porer och en obalans mellan talgproduktionen längre ned i huden och den fuktfattiga överhuden vilket resulterar i en ännu högre talgproduktion.

Acne:

Acne är ett hudtillstånd som är vanligast hos personer med fetare hud/ blandhy eftersom de har en högre talgproduktion. Talgproduktionen påverkas av hormoner som i sin tur påverkas av t e x stress. Stress och hormonell obalans är därför en orsak till acne. Många påverkas också av kost. För att behandla acne behöver du produkter som reglerar talgproduktionen. Många är även yttorra och det är viktigt att samtidigt ge huden fukt. Är huden yttorr så är det vanligt att porerna blir igentäppta vilket förvärrar problemet ytterligare. Huden kommer även i obalans av detta tillstånd, vilket leder till att huden producerar ännu mera talg för att försöka ”kompensera” för det yttorra.
Väldigt vanligt är också att man använder en ALLDELES för stark och uttorkande rengöring, som i sin tur torkar ut huden och gör den känslig.

HÄR KAN DU BOKA DIN TID HOS JOHANNA OCH VICTORIA

http://www.bokadirekt.se/places/östra-hamngatan-hudvård-12323

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.