Den medicinska termen för ådernät är teleangiektasier. Ådernät består av små men synliga spindelnätsliknande röda eller blå kapillärer. Dessa tros uppkomma som en följd av att blodkärlen letar efter en rutt med minst motstånd och växer därför genom dermis nära hudytan. Detta blir bara möjligt när de små kärlens väggar, som är gjorda av kollagen, skadats eller försvagats oftast på grund av fria radikaler eller ökat tryck på kärlen. Ökat tryck kan då även bilda utbuktningar i kärlväggen vilket medför att kapillärerna sedan växer i riktning mot utbuktningen. Ådernät yttrar sig ofta på benen, framförallt i knävecken och på låren, samt i ansiktet. Ådernät på benen drabbar ofta gravida, överviktiga och personer som står mycket samt de som genomgår hormonbehandling (östrogen). Ådernät i ansiktet kan även orsakas av exponering av solljus, extrema temperaturskillnader och hög alkoholkonsumtion. RosaceaTelangiectasia

 

Eftersom ådernät och synliga blodkärl betraktas som rent kosmetiska besvär behandlas dessa aldrig inom den offentliga vården. Detta innebär att den som vill bli av med ådernät och synliga blodkärl får vända sig till en privat klinik och därmed själv stå för kostnaden. För att vara säker på att få en bra behandling är det därför viktigt att informera sig väl innan man fattar sitt beslut.

Man kan säga att det i princip finns fyra olika tekniker att behandla ådernät och ytliga blodkärl. Alternativen är injektioner Skleroterapi, laserbehandling, diatermi eller ljusbehandling (IPL). Alla fyra teknikerna går ut på att stänga av kärlen så att de inaktiveras och därefter bleknar bort.

Skleroterapi är en metod där man injicerar en vätska i kärlen så att dessa sedan försvinner. Lösningen heter Aethoxysclerol och irriterar kärlväggarna så de löds ihop.

Beroende på vilken typ av kärlproblematik man har och var denna är belägen lämpar sig de olika behandlingsalternativen på olika sätt. På de följande sidorna får du lära dig mer om detta och hur du själv väljer den behandling som är bäst för just dig. 

IPL

IPL

About The Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.